Bahayanya Lidah Boleh Menjadi PuncaTerbesar Kita Kehilangan Pahala

By Zahirah Dzahir - 4/28/2020 11:47:00 PG

Assalamualaikum..

Bahaya Lidah | Kehilangan Pahala

Lidah menjadi punca terbesar kita kehilangan pahala. Di bulan Ramadhan, tidak dinafikan ramai yang memburu keberkahan Ramadhan. Masjid dipenuhi pada setiap malam dengan semangat. Kumpulan tadarus diadakan setiap hari di masjid.


Namun dalam memburu keberkahan Ramadhan, kita gagal dalam melaksanakan pembersihan jiwa seperti memelihara lidah kita daripada sifat dusta, maki hamun, bahasa kesat dan bahasa yang buruk.

Lidah yang tercela akan menyebabkan kita tergelincir dalam kalangan golongan fasik dan muflis di akhirat.

“Tahukah kamu siapakah orang yang muflis?” Jawab mereka: “Orang yang muflis dalam kalangan kami ialah sesiapa yang tiada dirham dan tiada harta”. 

Sabda Baginda: “Orang yang muflis dalam umatku ialah sesiapa yang datang pada hari kiamat nanti bersama solat, puasa, zakat, juga dia pernah memaki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpah darah seseorang dan memukul seseorang. Lalu diberikan kepada orang ini dan itu pahalanya. Jika pahala-pahalanya habis sebelum sempat dilangsaikan kesalahannya, maka diambil dosa-dosa mereka dicampakkan ke atasnya lantas dicampakkan dia ke dalam neraka.” (Hadith riwayat Muslim)

Ada juga sebahagian daripada kita yang begitu manis lidahnya apabila berbicara dengan orang lain tetapi tidak dengan isteri sendiri.

Kata-kata kesat dan kasar terhambur kepada isteri sendiri, sedangkan isterinya berjaga di pagi hari untuk menyediakan sahur untuk suaminya.

Ini berpunca daripada kegagalan menghayati hikmah Ramadhan. Ramadhan sepatutnya dijadikan pusat latihan untuk memupuk jiwa yang lebih tinggi nilai spiritualnya.

Persiapkanlah diri dengan jadikan Ramadhan kali ini sebagai fokus kita untuk tingkatkan amalan dan mendekatkan diri kepada Allah S.W.T dan berterusan sehingga diluar bulan Ramadhan.

~~~~~~~~
Mommy Ira

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!