Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia!

By Zahirah Dzahir - 5/31/2015 01:32:00 PTG

Assalamualaikum..

Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia! | Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambahan pula menjadi pemimpin sesebuah negara. Banyak pemimpin-pemimpin yang aggal mentadbir negara dengan baik. Lihat sahajalah ketika ini, pergolakan disana sini. Namun, ada beberapa pemimpin yang paling dibenci di dunia suatu ketika dahulu.Diantaranya :


Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia. Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambah-tambah lagi untuk menjadi pemimpin bagi sesebuah negara.
Pol Pot

Saloth Sar Aka Pol Pot dan Khmer Merah parti politiknya yang memerintah Kemboja selama empat tahun (1975-1979), tetapi orang-orang Kemboja tidak memiliki kenangan yang baik dari pemerintahannya, mereka ingat Pol Pot sebagai penguasa yang sadis. selama pemerintahannya sekitar 2 juta rakyat Kemboja mati kerana kelaparan, pembunuhan politik, kerja paksa dll. Kekuasaan Pol pot berakhir selepas pencerobohan Kemboja oleh negara jiran Vietnam pada tahun 1979, pembunuhan beramai-ramai selama pemerintahan Pol pot itu yang biasanya disebut sebagai Genosid Kemboja.


Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia. Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambah-tambah lagi untuk menjadi pemimpin bagi sesebuah negara.
Adolf Hitler
Adolf Hitler (20 April 1889) adalah diktator Jerman yang terkenal, dianggap bertanggungjawab terhadap Holocaust; Adolf Hitler memerintah Jerman 1934-1945 sebagai penguasa mutlak. Adolf Hitler menjadi presiden Nasional Parti Pekerja Sosialis Jerman pada tahun 1932. Menurut anggaran antara 1939 dan 1945, kekuasaan Hitler membunuh lebih dari 14 juta orang, termasuk enam juta orang Yahudi, orang-orang mati di kem-kem tahanan, ghetto dan pelaksanaan massa, selain cara yang disebutkan di atas, banyak orang mati kelaparan dan penyakit ; Kekuasaan Hitler berakhir tepat setelah perang Jerman melawan Rusia pada Jun 1941, ketika pasukannya kalah perang dari Rusia; Hitler mati pada 30 April, 1945 selepas membunuh diri.

 Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia. Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambah-tambah lagi untuk menjadi pemimpin bagi sesebuah negara.
George W Bush

George W Bush (lahir 6 Julai 1946) sebagai presiden Amerika Syarikat 2001-2008, George Bush adalah salah satu presiden Amerika paling kontroversi dan dibenci, ia terpilih sebagai Presiden dalam pilihan raya yang sangat kontroversial 2001 dan dia juga bertanggung jawab memulakan perang terhadap keganasan yang terkenal pada tahun 2001.

Menurut para ahli, dunia dan khususnya dunia Islam membenci Bush, kerana polisi luar negerinya. Dunia sedang menghadapi kekacauan dan kehancuran; Menurut kajian yang berbeza dari orang awam Amerika juga tidak begitu senang dengannya, terutama kerana pengeluaran tentera yang berat dan causalities awam perang melawan keganasan, sehingga ketika ini Amerika Syarikat telah menghabiskan $ 704.000.000.000 hanya di Iraq, selain itu , lebih dari 5000 tentera dan beratus-ratus orang awam terbunuh dalam perang yang tidak popular.


Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia. Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambah-tambah lagi untuk menjadi pemimpin bagi sesebuah negara.

Joseph Stalin

Pada tahun 1924, setelah kematian Lenin, Joseph Stalin menjadi pemimpin Soviet Union, dianggarkan lebih dari 60 juta orang mati di bawah pemerintahan diktator ini, ia juga dianggap bertanggung jawab atas kelaparan rakyat Soviet 1932-1933.

Menurut catatan rasmi Rusia, Stalin mengupah sekitar 800,000 orang untuk kejahatan politik dan jenayah.

Selama tahun 1932-1933, akibat polisi pertanian Stalin gagal, Rusia dan terutama Ukraine menghadapi salah satu kelaparan terburuk dalam sejarah Soviet, diyakini bahawa 6 hingga 8 juta orang meninggal dalam bencana kelaparan ini, di Ukraine kelaparan ini dikenali sebagai Holodomor.Inilah 5 Pemimpin Negara Yang Paling Dibenci Dunia. Bukan mudah untuk menjadi pemimpin tambah-tambah lagi untuk menjadi pemimpin bagi sesebuah negara.
Ariel Sharon

Ariel Sharon (lahir 1928) memegang jawatan sebagai Perdana Menteri 11 Israel dari bulan Mac 2001 hingga April 2006, ia juga menjabat sebagai komander di Angkatan Darat Israel dari tahun 1940-an hingga awal 1970-an, ia mengambil bahagian dalam Perang Kemerdekaan 1948, 1956 Suez War , Perang 6 Hari tahun 1967, dan Perang Yom Kippur-1973. Setelah bersara dari tentera, Sharon bergabung dengan Parti Likud sayap kanan, dia sangat menyokong pembangunan penempatan Israel dibenarkan di tepi Barat dan Jalur Gaza pada tahun 1970, 1980 dan 1990-an.

Pada tahun 1983, sebuah suruhanjaya ditubuhkan oleh Kerajaan Israel untuk menyiasat insiden yang berkaitan dengan perang Lebanon 1982, didapati bahawa Ariel Sharon secara tidak langsung bertanggung jawab atas pembunuhan beramai-ramai orang awam di Sabra dan Shatila, ketika ia menteri pertahanan Israel.  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!