Gegaran Susulan 6.9 Magnitud Gegar Nepal

By Zahirah Dzahir - 4/27/2015 06:58:00 PTG

Assalamualaikum..

Lagi berita boleh baca di www.astroawani.com

NEW DELHI: Gempa susulan berukuran 6.9 pada skala  Richter pada 2.10 petang waktu tempatan pada Ahad menggegarkan seluruh Nepal dan sekali lagi memaksa penutupan sementara Lapangan Terbang Antarabangsa Kathmandu.

Jabatan Meteorologi India (IMD) dan Kajian Geologi Amerika Syarikat mengesahkan bahawa gegaran susulan itu berpusat kira-kira 77 kilometer dari Kathmandu.


Gegaran terbaru itu mencetuskan keadaan panik dan huru-hara dalam kalangan beribu-ribu penduduk yang meninggalkan rumah mereka dan berlindung di jalan-jalan dan kawasan terbuka.


Kesan gempa susulan turut dirasai di sebahagian besar kawasan di utara India dengan keadaan muka bumi di Delhi bergegar selama kira-kira 30 saat dan menyebabkan beberapa kawasan di ibu negara mengalami gangguan bekalan.


Sehingga malam ini angka kematian disahkan meningkat kepada 2,500 nyawa.


Nepal
Jabatan Meteorologi India (IMD) dan Kajian Geologi Amerika Syarikat mengesahkan bahawa gegaran susulan itu berpusat kira-kira 77 kilometer dari Kathmandu. - Foto AFP

Gegaran susulan yang kuat itu menyebabkan operasi bantuan dihentikan buat seketika di Nepal dan lebih banyak gempa susulan diramalkan oleh IMD dan pihak berkuasa Nepal.

BACA: Operasi menyelamat di Nepal giat dijalankan, banyak mercu tanda bersejarah rosak

BACA: MKN gerakkan operasi bawa pulang rakyat Malaysia di Nepal hari ini

FOTO: Malapetaka gempa bumi Nepal

Gempa susulan terbaru itu juga sekali lagi mencetuskan runtuhan salji di kawasan Gunung Everest. Semalam, gempa bumi berukuran 7.9 pada skala Richter itu menyebabkan angka kematian meningkat kepada lebih 2,000 orang selain membawa kemusnahan dahsyat.

Seorang pegawai Nepal memberitahu saluran berita NDTV bahawa lapangan terbang ditutup sementara kerana kru di daratan perlu memeriksa keadaaan landasan sebelum membenarkan pesawat untuk mendarat.

Nepal
Gegaran susulan yang kuat itu menyebabkan operasi bantuan 
dihentikan buat seketika di Nepal - Foto AFP

Semua pergerakan pesawat dihentikan untuk sementara sehingga 4 petang (waktu tempatan Nepal) sementara menunggu arahan selanjutnya, kata pegawai itu.

Ini mendorong penerbangan Air India yang membawa 131 penumpang ke Kathmandu terpaksa berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Indra Gandhi di Delhi.

Gegaran susulan juga memaksa Perdana Menteri India, Narindra Modi memanggil mesyuarat peringkat tinggi dengan para pegawai kanannya di sini bagi membincangkan mengenai bantuan susulan kepada kerajaan Nepal.

Nepal
Kerajaan Nepal sahkan angka rasmi kematian akibat gempa bumi
 kini melebihi 2,500 nyawa. - Foto AFP

Sementara itu, pihak berkuasa India mengesahkan bahawa kebanyakan pendaki Gunung Everest terkandas di Base Camp 1 dan 2. Pasukan mencari dan menyelamat dari Tentera India telahpun mengeluarkan 18 mayat sejak semalam.

Sehingga pukul 3 petang (waktu Kathmandu) hari ini, para pegawai mengesahkan bahawa jumlah angka kematian telah mencecah 2,000 orang dan lebih  5,000 orang cedera. 

www.astroawani.com

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!