10 Cara Mudah Untuk Menjadi Kreatif.

By Zahirah Dzahir - 10/27/2014 08:58:00 PG

Assalamualaikum

stress-2

Pernahkah anda mengalami rasa tekanan yang melampau dan tidak mempunyai idea lalu anda rasa sakit?

Disini kami kongsikan 10 cara mudah untuk menjadi kreatif dan gembira!

1. Buat senarai.
 

Senaraikan perkara untuk dibuat pada hari ini, senarai impian atau senarai kerja-kerja yang penting.

Senarai atau lebih dikenali things to do list adalah memudahkan minda kita untuk berehat dan mudah untuk menerima ilmu dan idea baru kerana, anda telah buat senarai tindakan anda. Anda tahu apa matlamat yang akan anda lakukan!

2. Sentiasa membawa buku nota.

Pernahkah anda berada dalam situasi yang tiba-tiba sahaja anda mendapat idea yang macam best? Tapi masalahnya, anda tidak dapat mencatatkan idea tersebut disebabkan anda tiada pen dan buku nota, lalu idea yang anda rasa best itu pun hilang. Anda jadi stress.

3. Sentiasa menulis minimum 400-500 patah perkataan setiap hari.
 

Dengan menulis, minda akal anda sedang digunakan dengan baik. Apa yang anda perlu tuliskan?

Tulislah perkara-perkara yang boleh merangsang semangat motivasi diri anda, hati anda atau anda dapat rasakan tulisan anda mampu memberi inspirasi kepada orang lain. Anda jadi optimis.

4. Jauhi komputer apabila tiada perkara yang penting yang perlu dibuat dengan menggunakan komputer.
 

Sekarang ini, kita sentiasa berada di depan komputer, laptop. Oh ya, termasuk juga smartphone.

Anda akan habiskan masa yang sia-sia dengan sosial media yang anda tidak uruskan dengan baik. Kami ingin anda jika tiada kerja yang melibatkan komputer, tinggalkan komputer itu lalu, pergi lihat dunia anda yang sangat ohsem!

5. Jangan sering kali menyalahkan diri sendiri.

Bila anda menyalahkan diri sendiri, anda susah untuk kehadapan, moving forward. Anda telah meletakkan diri anda dalam keadaan tertekan. Lantaran itu, anda tidak dapat melihat jalan keluar, menjadi lebih baik serta menjadi seorang yang kreatif.


6. Apabila dalam kekalutan dan stress, berehat sebentar.

Cari masa ketenangan dan keamanan untuk diri sendiri. Lupakan segala perkara kerja yang memenatkan fizikal dan mental.

Buatlah apa yang anda minat. Bermain bola, bermain permainan video, memancing, makan, masak dan lain-lain. Yang penting, anda hargai diri anda, buat diri sendiri gembira, kemudian, anda akan rasa tenang dan anda menjadi hebat semula.

 

7. Minum kopi.

Ia memberikan ketenangan dan tenaga untuk kekal fokus dan produktif.

Kopi mempunyai kelebihan dalam memberikan ketenagan dan tenaga. Sebab itu, ia sangat diminati oleh rakyat USA. Tidak boleh minum kopi, minumlah miunman yang anda suka dan layan kesedapan minuman itu. Minda jadi lapang, berdesup idea berpeluang masuk.
 

8. Dengar muzik yang bersesuaian dengan halwa telinga dan selera anda.

Muzik mampu memberikan ketenangan pada diri bergantung kepada citarasa individu. Dengan muzik, anda seolah-olah mengembara. Anda berada di dunia anda. Lalu, anda berpeluang menjana idea kreatif.
 

9. Sentiasa terbuka dan berlapang dada. Positif dan optimis.

Bila anda berlapang dada, optimis, anda akan merasa bebas, anda akan sentiasa. Anda sudah menyingkirkan segala benda yang negatif dalam diri. Bila anda dalam keadaan yang positif, anda boleh berfikir dengan baik dan kretif itu pun mengetuk pintu kotak pemikiran anda.

10. Pastikan diri anda dikelilingi dengan orang-orang yang kreatif sama ada pergaulan di luar atau alam maya.m maya.

Ya, orang disekeliling anda mampu memberikan inspirasi kepada anda. Idea daripada mereka mampu mencambah pemikiran anda sebab pengalaman, pembacaan dan idea yang berbeza.

Kesimpulan :


Ini antara 10 cara yang mampu untuk membuatkan anda menjadi kreatif. Orang kreatif, dia mampu menjadi individu yang hebat. Sesungguhnya, manusia itu memang hebat! Tiada alasan untuk anda menjadi lemah.

credit - Edi Rozaidi

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!