Jangkitan kuman pada luka-luka yang dialami semasa proses melahirkan selalu berlaku. Jangkitan  kuman pada pundi air kencing merupakan salah satu masalah yang kerap dialami oleh wanita selepas bersalin.

Apabila jangkitan kuman berlaku, wanita kerap membuang air kecil tetapi sedikit dan terasa sakit atau pedih. Manakala jangkitan kuman juga berlaku pada luka di bahagian kemaluan. Luka episitomi ini boleh menimbulkan masalah jika jahitannya terbuka sebelum sembuh.

Masalah pada luka ini jika tidak dirawat dengan betul boleh menimbulkan masalah jangka panjang seperti terasa sakit ketika mengadakan hubungan kelamin. Oleh itu, setiap wanita perlulah menjaga kebersihan serta menjauhkan masalah jangkitan kuman pada luka.

Sepanjang tempoh berpantang, penting untuk anda meningkatkan sistem pertahanan diri supaya serangan kuman dapat dielakkan. Apa yang pasti luka akibat pembedahan caseraean atau guntingan episiotomi perlu dijaga dengan baik.

Untuk melakukan penjagaan tempat sulit, pastikan tempat luka sentiasa bersih dan kering. Lap kering bahagian tersebut selepas ke tandas dan sapukan ubat luka yang diberi doktor. Elakkan menggunakan sebarang ubat tradisional seperti minyak atau herba dalam tempoh 10 hari pertama selepas luka dijahit.

Setelah yakin luka sudah bercantum, barulah doktor memberikan kebebasan untuk membuat apa yang diingini pada luka tersebut.

Bagi penjagaan bahagian vagina, anda boleh mengambil air rebusan herba ketika membersihkan bahagian itu sehingga 100 hari dan seterusnya. Antara ramuan yang digunakan ialah ibu kunyit, daun sirih, asam gelugur, manjakani, daun pegaga dan garam.

Panduan untuk menjaga  vagina selepas bersalin:

1. Jaga kebersihan luka
Bersihkan luka selepas setiap kali ke tandas. Alirkan air di tempat luka bagi mengelak jangkitan. Lalukan air bersih dan lap luka.

2. Dedahkan luka sekali sekala
Jika berpeluang, ambil masa dalam sehari untuk membiarkan luka terdedah supaya luka dapat melalui pengudaraan yang baik.

3. Rapatkan punggung
Rapatkan punggung ketika mengubah posisi untuk elak luka meregang.

4. Rendaman air garam
Ambil segenggam air garam dan larutkan dalam satu bekas air panas. Campurkan dengan air biasa supaya menjadi suhu suam dan tuangkan ke dalam besen. Duduk di dalam besen itu dalam tempoh 10 hingga 15 minit.

*Sediakan periuk yang mengandungi air panas. Kemudian rebus daun pilihan (sama ada daun sirih bersama daun pegaga atau biji manjakani dengan beberapa helai daun sirih) bersama tiga sudu makan garam. Rebus ramuan tadi sehingga lembut. Kemudian sejukkan air rebusan tadi untuk membersihkan alat sulit dua hingga tiga kali sehari.

5. Elakkan sembelit
Minum air secukupnya dua hingga tiga liter sehari dan makan makanan yang kaya dengan fiber.

6. Lakukan sedikit tekanan ketika membuang air besar
Tekan kawasan perineum dengan tuala wanita bersih ketika membuang air besar. Kerap meneran ketika membuang najis boleh menyebabkan luka meregang dan terbuka semula.

7. Senaman kemutan

Lakukan senaman kemutan untuk menguatkan semua otot pelvik yang mengembang sepanjang kehamilan.

~~~~~~~~
Mommy Ira