9 Petua Tingkatkan Kesuburan Anda

By Zahirah Dzahir - 10/28/2013 11:46:00 PTG

1) Sentiasa berjaga-jaga dengan berat badan anda

Penghasilan beberapa hormon yang boleh mengganggu proses ovulasi adalah disebabkan lemak badan berlebihan. Pengurangan peluang untuk anda hamil kerana kitaran menjadi kurang teratur dan kurang berovulasi.

Jika anda sedang cuba untuk hamil, kurang lemak pada badan bermakna badan anda mungkin tidak menghasilkan hormon yang mencukupi untuk mengovulasi setiap bulan atau untuk mengekalkan kehamilan.

Senaman boleh menolong untuk mengekalkan berat badan yang sihat akan tetapi jangan terlebih melakukannnya. Wanita yang bersenam dengan terlalu kuat seperti berlari dengan laju atau pesaing atlet akan berhenti berovulasi atau kurang berovulasi. Peningkatan risiko keguguran jika senaman berlebihan. Sebelum anda cuba untuk hamil berbincanglah dengan doktor anda tentang rutin bersenam yang sesuai dilakukan.


2) Makan dengan betul
Sebelum anda cuba untuk hamil sentiasalah memastikan bahawa badan anda akan kekal terpelihara. Pastikan anda makan banyak protein, zink, Vitamin C kerana kekurangan nutrien sebegini telah dikaitkan dengan pemanjangan kitaran menstrual oleh itu anda akan kurang berovulasi dan mendapat risiko keguguran yang tinggi pada peringkat awal kehamilan.

Bagi mendapatkan zink dan beberapa vitamin yang penting dan mineral, ambillah suplemen tambahan harian. Makanan yang penuh dengan protein dalam diet anda seperti daging, ikan, produk tenusu yang rendah lemak, telur dan kekacang. Pemakan sayuran boleh mendapatkan asid amino yang lengkap dengan memasukkan kombinasi yang berperisa yang mengandungi makanan protein seperti nasi dan ikan atau tofu separuh masak.

3) Berhenti merokok
Toksik dari rokok merosakkan telur wanita, mengganggu kesuburan dan menyebabkan ovari anda terlbih matang. Ovari perokok berusia 35 tahun berfungsi seperti ianya milik wanita berusia 42 tahun oleh itu ia kurang subur. Merokok boleh merosakkan kesuburan anda tetapi jika anda tidak merokok , anda akan mendapat fungsi ovari tersebut semula.

4) Kenali kitaran anda
Kitaran haid yang normal selalunya akan berakhir dalam lebih kurang 25 hingga 35 hari (mula mengira pada hari pertama anda haid). Anda boleh menjangkakan bahawa anda kurang berovulasi dan anda mungkin perlu berjumpa dengan doktor anda jika kitaran anda agak lebih lama seperti 42 hari.

Lakukan persetubuhan secara tetap apabila anda sudah bersedia untuk hamil. Pada hari ovulasi dan pada empat atau lima hari sebelum merupakan hari kesuburan seorang wanita selalunya bukan selepas kitaran haid anda. Jangan menjangka bahawa anda akan mengovulasi secara automatic pada hari ke 14 kitaran anda. Ini kerana kajian mendapati bahawa proses ovulasi berbeza secara dramatik bagi setiap wanita apabila ianya berlaku seawal enam hari dan selewat 21 hari pada kitaran anda.

Bagaimanakah anda boleh mengenalpasti bilakah masa anda berovulasi? Anda boleh mencuba kit ujian ovulasi dimana ianya akan memeriksa beberapa hormon di dalam air kencing anda atau buat nota tentang perubahan harian pada suhu badan basal dan mucus serviks.

5) Cari ketenangan
Tekanan dan kemurungan boleh memberikan kesan terhadap kesuburan anda. Pakar berpendapat bahawa tekanan seperti senaman berat boleh menghilangkan hormon pengeluaran menjadikan kitaran haid anda kurang tetap. Anda boleh mempelajari bagaimana untuk mengawal stress melalui teknik ketenangan atau mendapatkan nasihat daripada kaunselor atau kumpulan sokongan agar mengembalikan hormon anda semula.

6) Kerap melakukan hubungan intim dengan pasangan anda
Kehidupan harian yang sibuk telah melemahkan nafsu seks anda, adalah lebih baik jika anda melakukan hubungan seks dengan lebih kerap. Wanita yang melakukan hubungan seks (sekurang-kurangnya setiap minggu) adalah lebih baik mudah menjangka kitaran haid mereka dan mempunyai ovulasi yang normal berbanding wanita yang jarang melakukan hubungan seks.

Teori : Suami anda mengeluarkan hormon seks yang mempengaruhi sistem reproduktif. Kekerapan melakukan hubungan seks boleh menolong anda untuk cuba hamil. Bagi memberikan peluang kepada kesuburan anda adalah dengan melakukan hubungan seks setiap 36 hingga 48 jam dalam beberapa hari sebelum ovulasi. Anda mungkin boleh melakukan hubungan seks pada beberapa hari yang lain sepanjang bulan kerana melakukan hubungan seks pada beberapa hari yang tertentu akan menjadi sesuatu kewajipan kepada anda.

7) Berhati-hati dengan sebarang jangkitan
Anda perlulah berhati-hati dengan sebarang jangkitan terutama sekali pada bahagian faraj. Jangkitan faraj yang umum boleh berlaku kepada para wanita adalah Bacteria vaginanosis (BV). Tanda-tanda jangkitan tersebut ialah bau yang kurang elok dan pembuangan yang berwarna kelabu. BV yang tidak dirawat menyebabkan kelahiran pra matang, risiko keguguran yang tinggi dan ketidaksuburan. Jika anda mendapati bahawa terdapat simpton faraj seperti kegatalan, rasa terbakar, pembuangan yang tidak normal dan rasa sakit berjumpalah dengan doktor anda. Jangkitan pada bahagian pembiakan adalah sangat jarang berlaku akan tetapi adalah lebih baik jika anda sentiasa berhati-hati kerana ia boleh memberikan risiko kepada kesuburan anda.

8) Lindungilah dengan ubat-ubatan
Pil pecegahan sebenarnya boleh meningkatkan kesuburan anda. Bagi sesetengah wanita, pil tersebut adalah sangat penting untuk memelihara kesuburan anda kerana ia dapat menyimpan dua masalah yang umum iaitu endometriosis dan uterine fibroids dengan melambatkan pertumbuhan tisu uterus. Dengan endometriosis, tisu uterus tumbuh di luar uterus dan menyebabkan kejang yang menyakitkan dan selalunya akan membahayakan tiup filapio dan organ lain. Fibroids uterus adalah pertumbuhan yang boleh menjadikan kehamilan anda sukar atau mustahil. Kitaran anda akan kembali kepada corak pra pil dalam masa sebulan jika anda mula berhenti mengambilnya.

9) Jangan memandang rendah terhadap kesihatan pasangan anda.
Perkara yang sama boleh memberikan kesan kepada kesuburan anda boleh memberikan kesan kepada kesihatan reproduktif suami anda juga. Kesan kepada penghasilan sperma dan kemotilan (kebolehan untuk berenang) adalah disebabkan rokok dan diet yang lemah. Kajian mengenalpasti bahawa kerosakan kromosom di dalam sperma adalah disebabkan oleah asap rokok dan pengambilan alcohol yang berat. Bagi menolong suami anda untuk menghasilkan sperma yang sihat adalah dengan mendapatkan nutrien yang mencukupi setiap hari terutama sekali vitamin E dan C dan mineral selenium.Penghasilan sperma yang sihat akan mengambil masa lebih kurang tiga bulan jadi suami anda harus bersedia dengan lebih awal.


  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!