Awas! Pokok Hiasan Boleh Membawa Maut

By Zahirah Dzahir - 8/30/2013 07:48:00 PGMungkin ramai yang pernah melihat pokok hiasan ini, tak kira la di sekolah ke, pejabat dan sebagainya.. Tapi tahukah anda pokok hiasan ini adalah sangat beracun?

Ya, pokok hiasan ini adalah sangat beracun boleh mengakibatkan

kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam.

Sila kongsikan artikel ini supaya tiada yang menjadi mangsa pokok hiasan yang beracun ini.. sekian.


sumber http://www.nizarazu.com/awas-pokok-hiasan-boleh-membawa-maut/

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!