Rahsia Doa Seorang Ibu Jika Setiap Malam Dia Mendoakan Anak-Anaknya.

By Zahirah Dzahir - 9/08/2016 01:22:00 PTG

Assalamualaikum..

Doktor Fauziah Ad-Dabbus, seorang pakar psikologi yang amat popular di Kuwait pernah menulis mengenai rahsia-rahsia doa seorang ibu jika setiap malam dia mendoakan anak-anaknya.

Isi tulisannya sebagai berikut :
"Aku bersumpah demi Allah.... wahai setiap ibu, agar jangan tidur pada setiap malam sebelum engkau memohon pertolongan Allah SWT dan mengkhabariNya bahwa engkau redha atas anak-anakmu seredha-redhanya,

dan aku bersumpah demi Allah.... agar engkau tidak menghijab/menghalangi RedhaNya kepada anak-anakmu.

Dan aku memintamu wahai para ibu agar jangan engkau tidur setiap malam sebelum engkau angkat kedua tanganmu sambil menyebut satu persatu nama anak-anakmu dan mengkhabarkan kepadaNya bahwa engkau redha atas mereka masing-masing. "

*Begini doanya:*
اللهم إني أُشهدك أني راضية عن إبني/إبنتي (.....) تمام الرضا وكمال الرضا ومنتهي الرضا فاللهم انزل رضوانك عليهم برضائي عنهم


"Allaahumma innii usy-hiduka annii raadhiyah 'an ibnii/ibnatii.... (sebut nama anak-anakmu satu persatu)... tamaamar-ridhaa wa kamaalar-ridhaa wa muntahayir-ridhaa. Fallaahumma anzil ridhwaanaka 'alaihim bi ridhaa-ii 'anhum"

(Ya Allah aku bersaksi kepadaMu bahwa aku redha kepada anak-anakku ................(SEBUTKAN NAMA ANAK2 SATU PERSATU............................
YA ALLAH DENGAN REDHO MU DAN KESEMPURNAAN MU.. MAKA TURUNKANLAH YA ALLAH KEREDHOAN MU KEPADA ANAK2 KU DEMI REDHOKU KEPADA MEREKA....

Oleh kerana beratnya kehidupan sehari-hari seringkali seorang ibu melupakan doa untuk anak-anaknya, sering juga dia menganggap bahwa pusat-pusat bimbingan psikologi adalah jalan lebih baik untuk perkembangan anak-anaknya.

Doa seorang ibu itu adalah sebenarnya jalan tersingkat untuk mencapai kebahagiaan anak-anaknya di dunia dan akhirat InsyaAllah.

Oleh itu ibu2 janganlah kamu mengeluh atas keadaan anak2 jika melalui kesukaran dan janganlah pernah LETIH untuk berdoa.

- Mommy Ira -

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!