Peminat Liverpool Malukan Orang Islam Dikecam

By Zahirah Dzahir - 4/17/2015 03:46:00 PTG

Assalamualaikum..

Gara-gara menghina peminat beragama Islam menunaikan solat di Stadium Anfield, seorang peminat pasukan bola sepak Liverpool akan di bakal dikenakan tindakan.


Peminat Liverpool malukan orang Islam dikecam

Kejadian tersebut berlaku 8 Mac lalu ketika pertemuan liga antara Pasukan tersebut dengan Blackburn Rovers apabila Stephen Dodds mencetuskan kontroversi di laman sosial Twitter apabila memuat naik gambar Asif Bodi dan Abu Bakar Bhula sedang bersolat ketika rehat separuh masa pertama.

Beliau memuat naik gambar tersebut dengan 'caption' berbunyi, "Orang Islam solat semasa rehat separuh masa perlawanan perlawanan semalam  #memalukan."
Kelab Bola Sepak Liverpool dalam kenyataan semalam telah menyatakan akan mengambil tindakan kepada individu yang menghina penyokong Islam tersebut dengan membuat satu laporan di Balai Polis Merseyside berkenaan tweet itu yang telah dimuat naik pada hari Ahad, 8 Mac.

Pihak polis telah menjalankan siasatan dan dengan kerjasama Kelab Bola Sepak Liverpool untuk mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap individu tersebut sehingga diberitahu kelak.


Kelab bola sepak tersebut juga mengeluarkan amaran kepada peminat-peminat bahawa mereka tidak akan bertolak ansur kalau terjadi lagi kes seperti ini dan menasihatkan supaya peminat tidak mewujudkan suasana diskriminasi dan komited dalam memastikan kelab tersebut mesra dan selamat untuk semua peminat tanpa mengira bangsa dan agama. 

sumber

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!