Shaklee Dan Sejarah Shaklee Yang Perlu Anda Tahu

By Zahirah Dzahir - 1/07/2015 03:43:00 PTG

Assalamualaikum..

Lama saya tak bercerita tentang ShakleeSo, entry kali ni saya nak berkongsi sikit tentang
sejarah dan latar belakang produk Shaklee. Maybe ada yang dah tahu dan ada yang belum  mengenali  produk Shaklee. Tak salahkan kalau kita pakat mengenali serba sikit tentang Shaklee ni.

Shaklee  bermula sejak 100 tahun yang lalu, di mana Dr Forrest Shaklee telah mencipta multivitamin pertama di dunia iaitu VITAlized MINeral pada tahun 1915! Kalau anda nak tahu, perkataan 'VITAMIN' yang kita gunakan sekarang juga adalah berasal dari VITAlized MINeral (multivitamin Shaklee yang kini dikenali sebagai Vitalea).

Syarikat Shaklee sendiri ditubuhkan pada 1956.

Kemudian pada tahun 1960, pencuci yang boleh di-biodegrasi pertama, iaitu Basic-H telah dicipta.

Pada tahun itu juga ESP telah dihasilkan. Vitamin C Shaklee, dihasilkan pada tahun 1981. Itulah serba sedikit tentang sejarah produk Shaklee.


Inilah gambar terkini barisan saintis Shaklee di ibu pejabat Shaklee Corporation di Pleasanton, California. Mereka lah yang terlibat dalam menjayakan ujikaji klinikal,kajian (R&D) utk produk baru dan lama.

Beberapa fakta ringkas:

  • Shaklee telah berada selama 55tahun dalam pasaran suplemen
  • Shaklee memastikan setiap bahan baru menjalani ujian supaya bebas dari lebih 350 bahan berbahaya 
  • Shaklee menjalankan lebih dari 100ribu ujian kualiti setiap tahun untuk menjamin ketulenan tahap tertinggi dan tahap kualiti tertinggi

  • Dari segi pelaburan, Shaklee melaburkan 250juta USD setiap tahun untuk ujian klinikal,kajian dan pembangunan (R&D)
Kalau nak ikutkan Shaklee tak wajib buat clinical test (ujian klinikal) sebab produk Shaklee ni suplemen. Hanya ubat yang wajib buat ujian klinikal. Sebab tu tak semua pengeluar melakukannya (kos sangat tinggi untuk melakukan ujikaji klinikal). Tetapi Shaklee buat gak ujian klinikal.
Kenapa? Sebab Shaklee keluarkan sesuatu produk bukan suka2, mereka nak pastikan kualiti dan hasil terbaik jadi diorang ada bajet untuk buat ujian klinikal. Pulak tu ujian klinikal bukan kat tikus ke musang ke arnab ke.. tapi kat manusia yer. Cuba bayangkan kalau produk tak elok, seribu orang yang consume, rasanya 1 orang je yang survive. Dan sure lah dah lama produk ini berkubur tapi kenapa Shaklee dah bertahan lebih 55tahun. renung2kanlah yer.

Shaklee bukan saja pemakanan tambahan untuk seisi keluarga, untuk kesihatan dan kecantikan, malah ia telah memperkasa perwira hebat di seluruh dunia:

1983 – rakyat Amerika pertama mendaki Everest tanpa oksigen, dibekalkan dengan nutrisi Shaklee
1986 – Pesawat voyager yang dipandu tanpa henti mengelilingi dunia, dipandu oleh Dick Rutan dan Jeana Yeager yang diperkasakan oleh Shaklee.
1986 – Shaklee memperkasakan penjelajah Kutub Will Steger.
1987 – Jacques Cousteau and the Cousteau Society telah memilih Shaklee sebagai produk pencuci yang mesra alam.
1989 – Shaklee menganjurkan penamanan 1 juta pokok di Asia.
1991 – Shaklee dipilih oleh Biosphere 2, sebuah pusat penyelidikan sains untuk digunakan di pusat mereka.
1993 – Angkasawan NASA menggunakan AstroAide (Performance Drink, Vitalizer) sebagai peneman ke angkasa lepas.

Selain itu, Shaklee juga menjadi pilihan atlet-atlet Olimpik. 


Credit
Mulanya dulu saya makan biasa biasa ja vitamin Shaklee ni. Makin lama makin suka dan yakin dengan Shaklee ni, sebab bahan-bahannya yang semulajadi tanpa sebarang pewarna, pemanis, pengawet tiruan, dijamin selamat terutamanya untuk jangka masa panjang dan menyaksikan sendiri kehebatan produk Shaklee ni.
 
Jangan takut nak makan vitamin. Yang perlu anda takut adalah macam mana keadaan diri anda, tahap kesihatan anda di masa akan datang. Tak rugi kalau makan vitamin..untuk kesihatan anda juga.

- Mummy Ira -

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!