Sedapnya..Homemade Tapai Pulut

1/02/2018 04:09:00 PTG
Assalamualaikum..

Sapa yang suka makan tapai..angkat tangan. Tapai ni dibuat dari pulut. Mommy rasa ramai yang suka makan tapai tapi Mommy bukanlah penggemar tapai. Makan bukan tak makan tapi bukan peberet laa.

Selalunya tapai ni sinonim ngan warga mas. Kira menu wajib mesti ada. Tapi la, tak kira warga mas ka warga muda la, semua dah suka makan tapai.  Rasanya cam sekarang jarang dah kita dengar orang buat tapai. Ada yang kata susah takut tak jadi tapi My Mom kata ikutkan buat tapai ni tak susah kalau kita tau cara dia.

 My Mom pula peminat tegar tapai, pantang ada lebihan nasi, confirm nak nak buat tapai. Tak pun masak ja pulut dulu pulut tu. Tapai ni sedap makan saja tak pun makan dengan santan. Yang mudahnya kami nak buat tapi ni sebabnya ada pokok pisang. Kalau tak dak pun susah jugak, sebab nak bungkus dia guna daun pisang.

 pulut tak dalam talam nak bagi sejuk

ni la  'ragi'

 ragi yang dimesin


 dah sejuk gaul ragi dengan pulut bagi la sebati

 masak gula bagi likat sikit

daun pisang..lagi mudah kalau ada pokok sendiri

 lepas tu buh air gula sikit atas daun pisang nak bgi 
manis.Jangan buh banyak sangat..nnti terlebih manis

 buh pulut ikut banyak yg kita nak..agak2

lepas tu balut.

susun dalam bekas bgi rapat

 tutup dengan daun pisang nak bagi panas.. 
lebih kurang cam peram gak la


ikut orang..cam kami..tunggu semalaman..pagi tu 
dah boleh makan

tapi ikut cara memasing macam mana nak buat tapai tu..k..jom makan..

- Mummy Ira -

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.