Pokok Buah Mahkota Dewa Yang Masih Bertahan

9/01/2017 09:35:00 PG
Assalamualaikum..

Hai semua...entry sebelum2 ni ada Mummy story tentang buah mahkota dewa. Rasanya dah dekat 3 tahun lebih pokok mahkota dewa ni masih bertahan dan masih mengeluarkan hasilnya, buah mahkota dewa. Ahamdulillah..dari awalnya ingatkan pokok ni susah nak hidup..sekali dia berbuah..tak berhenti la pulak. Kadang2 bila dah terlalu banyak berbuah tak dan nak potong terpaksa sedekah orang yang memang guna hasil dari buah mahkota dewa ni.




Selalunya ada yang kutip buah ni bila buah ni dah masak merah, tapi My Mom kata tak payah tunggu..kutip ja hijau nak kemerahan pun..terus petik, hiris n jemur bagi kering.






Kena jemur bagi kering elok betui Kkalau tak kering betui dok dalam keadaan lembap, buah ni boleh rosak, jadi berkulat. Bila dah kering boleh simpan dalam mana2 bekas kering. 

Ikutkan banyak khasiat buah mahkota dewa. Macam My Mom minum untuk kencing manis. Kaler air ni macam air teh ja. Cara nak sediakannya ada rendam buah mahkota dewa ni dengan air panas ( jgn ambik banyak sangat )tak pun rebus. lepas tu minum. 



- Mummy Ira -

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.