Homemade Apom..Sedap Dimakan Begitu Saja

1/02/2018 01:00:00 PTG
Assalamualaikum

 Mommy nak cerita menu lain plak..menu dia homemade Apom. Mesti ramai yang suka n besa makan. Slalunya dulu yang buat ni tok2 kita mak2 kita..x pun beli kat kedai. Sekarang ramai dah yang dok buat apom ni, kalu dok tengok banyak warga muda yang dok buat. Ada jugak yang buat n dia buat untuk jual. Kira macam2 kaler apom yang kita buleh tengok, ada yang kosong kaler putih, koko, pink, hijau.

Tapi my Mom buat jadi kaler coklat. Bahan apom ni mudah ja tapi cara nak buat tu, kalau silap buat tak jadi. Bahan dia nasi yg dah di masak, tepung beras, gula putih, gula merah, air, eno. Cuma kita perlu bancuh malam sebelum tu. Nak tengok naik ka tak adunan tu. My Mom kata kalau naik, jadi elok la apom tu, kalau tak naik, jadi jugak tapi tak bera nak  naik n gebu apom tu. 

 bancuh semalaman

 guna teko kecik, senang nak tuaang dalm acuan

 bekas ni beli masa saya sekolah lagi, 
barang lama mmg tahan

buh acuan dalam periuk, biaq panas sikit

 isi setiap acuan tu

kukus tak bajet masa, nampak masak n merekah 
angkat

angakat buh dalam besen ada air, bgi sejuk

 siap, boleh makan kosong atau cicah dgn 
nyok putih
 - Mommy Ira -

Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.